Przedszkole Lingwistyczne nr 2
w Łodzi

Wyżywienie

Zasady Naszej Kuchni :

Nasze dania opierają się na żywności nieprzetworzonej, nierafinowanej, pełnoziarnistej. Nie używamy polepszaczy smaku i innych produktów zawierających glutaminian sodu, benzoesan sodu oraz konserwantów.

Nie używamy żywności ze sztucznymi dodatkami, parówek, mielonek, pasztetów, nutelli, dosładzanych deserów, batoników, cukierków i innych sklepowych słodyczy. Nie używamy  białego cukru, zastępujemy go miodem i cukrem trzcinowym.

Zupy i inne potrawy  gotujemy na przygotowanych przez naszą kuchnię wywarach warzywnych i bulionach. Dodajemy do nich dużą ilość  warzyw i ziół, ale unikamy gotowych mieszanek ziołowych. Nie używamy białej mąki pszennej tylko żytnią, razową, orkiszową i kukurydzianą, zastępujemy ryż biały - brązowym, pełnoziarnistym. Produkty roślinne są podstawą  naszej kuchni. Korzystamy głównie z warzyw i  owoców  sezonowych, uprawianych lokalnie.

Ograniczamy do minimum  ilość używanej soli,korzystamy z soli morskiej kamiennej lub himalajskiej. Obiady mięsna podajemy 2-3 razy w tygodniu. Dodatkowo raz w tygodniu w naszym menu  pojawia  się ryba. Jeden lub dwa razy w tygodniu serwujemy obiad  wegetariański, oparty na pełnoziarnistych makaronach, roślinach strączkowych, kaszach, daniach warzywnych. Korzystamy  nie tylko z nabiału pochodzącego  od krów, ale także koziego i owczego; czasem zastępujemy go produktami sojowymi. Nie używamy mikrofalówki. Dostosowujemy jadłospis do pór roku .Przyjmujemy dzieci z różnymi dietami i preferencjami żywieniowymi.

W ostatnim czasie nasza placówka zakupiła wielofunkcyjne urządzenie Thermomix, które pozwala między innymi na: gotowanie na parze, wyrabianie  domowego masła, ketchupu, majonezu, powideł i dżemów, pieczenie domowego chleba, bułek  i ciast, a także domowych wędlin, serów, jogurtów i koktajli owocowo - warzywnych.

NIE UŻYWAMY:

  • MAGI
  • KOSTEK ROSOŁOWYCH
  • KWASKU CYTRYNOWEGO
  • GOTOWEJ VEGETY
  • GOTOWEGO MAJONEZU
  • GOTOWEGO KETCHUPU
  • GOTOWYCH PASZTETÓW
  • PARÓWEK
  • GOTOWEJ GALARETKI
  • GOTOWEGO KISIELU
  • KUPNYCH CIASTEK
  • GOTOWYCH WĘDLIN
  • CUKRU BIAŁEGO

UŻYWAMY:

  • SÓL HIMALAJSKA
  • PIEPRZ RÓŻNE RODZAJE
  • WSZYSTKIE ZIOŁA I PRZYPRAWY NATURALNE
  • VEGETA SAMODZIELNIE ZROBIONĄ Z SUSZONYCH WARZYW
  • SŁODZIMY MIODEM
  • SOK Z CYTRYNY
  • CUKIER TRZCINOWY
  • MAKARON RAZOWY
  • RYŻ BRĄZOWY
  • MĄKA KUKURYDZIANA, ORKISZOWA, RAZOWA, PEŁNOZIARNISTA

SAMI ROBIMY:

  • SER ŻÓŁTY
  • MAJONEZ I KETCHUP
  • WĘDLINY
  • NUTELLĘ Z KAKAO I ZE ŚLIWEK
  • DŻEMY I POWIDŁA
  • KISIEL
  • GALARETKĘ
  • JOGURT NATURALNY Z TŁUSTEGO MLEKA I BIO JOGURTU Z BAKTERIAMI, ZSEZONOWYMI OWOCAMI
  • MASŁO
  • RAZ W TYGODNIU PIECZEMY CHLEB
  • CIASTKA NP. OWSIANE, PIEGUSKI Z GORZKĄ CZEKOLADĄ, KOKOSANKI, MUFFINKI, CEBULOWE, Z SEZAMEM
  • DOMOWE CIASTA
  • KOPYTKA, LENIWE, PIEROGI, KLUSKI ŚLĄSKIE ITP.