Zasady Naszej Kuchni :
Nasze dania opierają się na żywności nieprzetworzonej, nierafinowanej, pełnoziarnistej. Nie używamy polepszaczy smaku i innych produktów zawierających glutaminian sodu, benzoesan sodu oraz konserwantów.
Nie używamy żywności ze sztucznymi dodatkami, parówek, mielonek, pasztetów, nutelli, dosładzanych deserów, batoników, cukierków i innych sklepowych słodyczy. Nie używamy białego cukru, zastępujemy go miodem i cukrem trzcinowym.
Zupy i inne potrawy gotujemy na przygotowanych przez naszą kuchnię wywarach warzywnych i bulionach. Dodajemy do nich dużą ilość warzyw i ziół, ale unikamy gotowych mieszanek ziołowych. Nie używamy białej mąki pszennej tylko żytnią, razową, orkiszową i kukurydzianą, zastępujemy ryż biały - brązowym, pełnoziarnistym. Produkty roślinne są podstawą naszej kuchni. Korzystamy głównie z warzyw i owoców sezonowych, uprawianych lokalnie.
Ograniczamy do minimum ilość używanej soli,korzystamy z soli morskiej kamiennej lub himalajskiej. Obiady mięsna podajemy 2-3 razy w tygodniu. Dodatkowo raz w tygodniu w naszym menu pojawia się ryba. Jeden lub dwa razy w tygodniu serwujemy obiad wegetariański, oparty na pełnoziarnistych makaronach, roślinach strączkowych, kaszach, daniach warzywnych. Korzystamy nie tylko z nabiału pochodzącego od krów, ale także koziego i owczego; czasem zastępujemy go produktami sojowymi. Nie używamy mikrofalówki. Dostosowujemy jadłospis do pór roku .Przyjmujemy dzieci z różnymi dietami i preferencjami żywieniowymi.
W ostatnim czasie nasza placówka zakupiła wielofunkcyjne urządzenie Thermomix, które pozwala między innymi na: gotowanie na parze, wyrabianie domowego masła, ketchupu, majonezu, powideł i dżemów, pieczenie domowego chleba, bułek i ciast, a także domowych wędlin, serów, jogurtów i koktajli owocowo - warzywnych.
NIE UŻYWAMY:
- MAGI
- KOSTEK ROSOŁOWYCH
- KWASKU CYTRYNOWEGO
- GOTOWEJ VEGETY
- GOTOWEGO MAJONEZU
- GOTOWEGO KETCHUPU
- GOTOWYCH PASZTETÓW
- PARÓWEK
- GOTOWEJ GALARETKI
- GOTOWEGO KISIELU
- KUPNYCH CIASTEK
- GOTOWYCH WĘDLIN
- CUKRU BIAŁEGO
UŻYWAMY:
- SÓL HIMALAJSKA
- PIEPRZ RÓŻNE RODZAJE
- WSZYSTKIE ZIOŁA I PRZYPRAWY NATURALNE
- VEGETA SAMODZIELNIE ZROBIONĄ Z SUSZONYCH WARZYW
- SŁODZIMY MIODEM
- SOK Z CYTRYNY
- CUKIER TRZCINOWY
- MAKARON RAZOWY
- RYŻ BRĄZOWY
- MĄKA KUKURYDZIANA, ORKISZOWA, RAZOWA, PEŁNOZIARNISTA
SAMI ROBIMY:
- SER ŻÓŁTY
- MAJONEZ I KETCHUP
- WĘDLINY
- NUTELLĘ Z KAKAO I ZE ŚLIWEK
- DŻEMY I POWIDŁA
- KISIEL
- GALARETKĘ
- JOGURT NATURALNY Z TŁUSTEGO MLEKA I BIO JOGURTU Z BAKTERIAMI, ZSEZONOWYMI OWOCAMI
- MASŁO
- RAZ W TYGODNIU PIECZEMY CHLEB
- CIASTKA NP. OWSIANE, PIEGUSKI Z GORZKĄ CZEKOLADĄ, KOKOSANKI, MUFFINKI, CEBULOWE, Z SEZAMEM
- DOMOWE CIASTA
- KOPYTKA, LENIWE, PIEROGI, KLUSKI ŚLĄSKIE ITP.